Et impulskøb

I et af fiskerhusene bor Lis og Jesper. Jesper er opvokset i Kerteminde, og Lis lige i nærheden – i den lille by Ullerslev. De seneste 32 år har parret boet i et klassisk parcelhus i Farum, men Lis kunne ikke se sig selv blive gammel i et københavnsk villakvarter og gav sig derfor til at lede efter en bolig på Sjælland til et aktivt seniorliv med tid til at sejle og rejse, når man har lyst.

Gang på gang afviste Jesper dog de huse, som hun havde fundet. Lige indtil en dag, hvor de var på vej til sommerhuset på Fyn, og Lis tilfældigt faldt over en boligannonce for et af de små fiskerhuse med grund direkte ned til Kerteminde Fjord. Der var åbent hus samme dag, og Lis og Jesper afgav på stedet et bud på det bevaringsværdige hus.

De overtog det lille fiskerhus på 119 m2 i juli 2021 og gik i maj 2022 i gang med en omfattende renovering af huset. Faktisk stod kun ydermuren ud mod Fiskergade og gavlene tilbage af det oprindelige hus fra 1887.

I samarbejde med en lokal arkitekt blev der lavet flere udkast, inden den endelige indretningsplan blev fundet. Oprindeligt var der soveværelse og badeværelse

på 1. sal, men det blev droppet, for som Lis siger: ”- Her skal vi blive gamle, og derfor har vi indrettet huset, så vi har både entre, gæstebadeværelse, køkken, stue, bryggers, soveværelse og badeværelse i stueplan. Så gør det mindre, hvis vi ikke kan komme op ad trapperne til stuen på 1. sal.” Det krævede en tilladelse til at gøre baghuset en meter bredere – så huset nu er i alt 125 m2.

Et snedkerkøkken i træ

Lis og Jesper havde fra starten besluttet sig for et snedkerkøkken i træ – i en træsort, der vil passe med deres eksisterende møbler i kirsebærtræ og spisebordet i bejdset eg, der er lavet af en lokal snedker for mange år siden til Lis’ forældre.

Hos uno form på Søtorvet i København blev de mødt af indretningsarkitekt Mathilde Melander, der var det helt rigtige match for parret. Hun anbefalede dem et 

snedkerkøkken i valnøddetræ, der patinerer i en smuk gylden nuance, der passer til Lis og Jespers møbler. Valnøddetræet får et smukt modspil af travertin bordplader og armaturer i bruneret messing og børstet kobber. 

De samme farver og materialer går igen i bryggers og garderobe, hvor de hvide låger gemmer på smukke skuffer i massiv valnød.  

"Mathilde har hjulpet os med hele indretningen – både med valg af gulve, klinker, belysning, spejle og greb – og vi er begejstrede for, at design og materialer går igen og skaber en elegant helhed igennem hele huset."
Lis Lau
Copenhagen snedkerkøkken i valnød

Opgaven var at skabe en æstetisk balance mellem at bevare letheden i det lille fiskerhus, samtidig med at pladsen til opbevaring blev optimeret. Køkkenet er derfor indrettet med smukke vitrineskabe, der giver plads til både vinglas og service, og rummelige skuffer og højskabe. De ekstra høje skuffer i Copenhagen kollektionen har en indvendig højde på 34 cm, der giver plads til at selv høje ting kan stå op i skufferne.

I bryggerset er vaskemaskinen indbygget bag en låge, så helheden bliver elegant og fremstår som et møbel i den åbne indretning – og i soveværelset er de forskellige højder under det skrå loft udnyttet til at skabe ekstra opbevaring.

Fra badeværelset er der en dør ud til baghaven, og Jesper elsker at kunne vinterbade fra sin egen strand.

Lige uden for badeværelset har han fået installeret en udebruser, hvor der er varmt vand hele året.  

Det kræver meget tid at bo her

Alle bygningerne på grunden skal bevares, så det lille baghus nede ved fjorden – der i gamle dage var grisesti – er nu blevet Jespers bryghus, hvor han kan dyrke sin store passion for brygning af champagnecider og vin.

Lige bag ved bryghuset har Jesper lavet hotel til edderfuglene, og den nye bådebro er kilde til både at nyde livet på fjorden og nyde fjordens mange friske ressourcer.

På den lille sandbanke – Melen – ved udmundingen af Kerteminde Fjord plukkede Jesper østers til nytårsbordet, og lige nu er der sæson for fjordskrubber. Næste projekt er at søge viden hos de lokale fiskere i forhold til at få gang i de nye rejeruser.   

Parret har ikke en eneste gang fortrudt, at de vendte hjem til Fyn og købte det lille fiskerhus ved fjorden. – Vi har følt os velkomne lige fra starten, og alle taler med hinanden. Men det kræver meget tid at bo her, ler Lis.

Mere informationHer bor

Lis og Jesper

Hvor

Fiskerhus på Fyn

Fotograf og stylist

Andreas Mikkel Hansen og Sissel Zachariassen