Peter og Marie-Louise kendte godt huset i forvejen. Det arkitekttegnede 1970’er hus i smukke gule mursten med de store glaspartier og de unikke sort-grønne teglsten. Bag den uspolerede facade var det taktile dog forsvundet bag glatte gipslofter og store keramiske klinker. Parret gik derfor i gang med at renovere huset nænsomt, så de tidstypiske detaljer blev fundet og fremhævet.

De oprindelige arkitektoniske kvaliteter er forstærket ved at fremhæve de synlige konstruktioner, genetablere listelofter og lægge nye gulve i egetræ, der harmonerer smukt med de originale skifergulve.

Et klassisk snedkerkøkken

uno form snedkerkøkkenet stod i huset, da Peter og Marie-Louise overtog det. I en helt klassisk udgave i bøg med hvide laminatfronter. - Grundlæggende var det rigtig gode elementer og et klassisk design, som passer smukt til huset, og da vi var rundt for at se på nye køkkener, stod det hurtigt klart, at et nyt køkken ikke kunne matche kvaliteten i det snedkerkøkken, der allerede stod i huset, fortæller Marie-Louise.

Parret ville dog gerne udskifte bøgetræet og den hvide laminat med egetræ, og gennem de tidligere ejere fik de kontakt til Steen Asbjørn, uno form Købehavn, der har designet husets køkken. Sammen fik de skabt et nyt, men tidstypisk udtryk ved at genbruge de fleste skabe, supplere med enkelte nye og skifte alle forrammer, lameller og paneler fra bøg til massiv eg.

1970'erne markerer startskuddet på det moderne køkken-alrum, som vi kender i dag, og Peter og Marie-Louise besluttede hurtigt at fjerne væggen mellem køkkenet og stuen. Hvor højskabene tidligere var placeret, er der nu et smukt og funktionelt møbel med integreret BORA Professional 3.0 kogetop og bordemfang. Bordpladen er i massiv 8 mm stål med curlet overflade og har fået et let og svævende udtryk ved hjælp af en 10 mm sort egetræsliste, der er monteret mellem skabe og bordplade.  

Højskabene blev flyttet til en eksisterende niche i køkkenet, og for at understrege møbeludtrykket er der monteret en sort, tilbagetrukket skyggeliste med luftspalte rundt om skabene. Det fremhæver både de klassiske, massive forrammer og gør en ventilationsrist overflødig.

Kvalitet giver køkkenet et langt liv

Ansvarlighed handler ikke kun om materialer. Det handler i lige så høj grad om design. Om et tidløst og kompromisløst design, som kan overleve i årtier. 

Arne Munch designede Classic køkkenet i 1968 ud fra en vision om, at køkkenet skal være både funktionelt og et smukt møbel i rummet. Mere end 50 år senere er designet stadig det samme, og derfor er det muligt at udskifte forrammer og lameller og evt. supplere med ekstra skabe, men bevare og genbruge skabe og skuffer, der ikke fejler noget. På den måde kan du både give køkkenet et langt liv og spare på jordens ressourcer.

For Peter og Marie-Louise føltes det helt forkert at smide en klassiker ud, og Marie-Louise glæder sig over, at det oprindelige køkken nu er på sit tredje liv. – Køkkenet, som de foregående ejere installerede i starten af 00’erne, var et udstillingskøkken, så det havde allerede haft sit første liv i et uno form showroom. Nu har det fået et nyt liv igen, – og fronterne i bøg og hvid laminat får også et nyt liv, for de blev købt af en familie til et nyt køkkenprojekt, slutter Marie-Louise.

Mere information



Hvor?

Arkitekttegnet 1970'er hus i Nordsjælland